Ako vybrať správne miesto na barovú zostavu? Pozíciu baru v priestore ovplyvňujú inžinierske siete a priestor samotný. Ideálny stav nastáva, ak je bar pri vstupe a barman má priamy očný kontakt s prichádzajúcim hosťom. Definovaný musí byť typ barovej zostavy, jeho účelnosť a ergonómia vhodná na efektívnu prácu.
Ako vybrať typ baru? Základné delenie barov je podľa funkčnosti a zamerania prevádzky. Jednou z prvých vecí, čo si treba ujasniť je, či sa budú na bare pripravovať nápoje alebo aj strava.
NÁPOJOVÉ BARY:
1. Coctailový bar
2. Lobby bar
3. Pivný bar
4. Coffee bar
5. Výdajný, vínny bar
BARY S JEDLOM, ALEBO DEZERTAMI:
1. Bistro bar
Samozrejme sa dajú typy barov aj kombinovať.
Ako nastaviť vybavenie baru? Každý správny bar má tri základné časti – výrobnú (station), umývaciu (bar back) a zábarie (bardisplay).
1. VÝROBNÁ ČASŤ (station) – miesto, kde barman, či barista pripravuje nápoje a objednávky. Všetko potrebné má na dosah a tak dokáže efektívne pracovať počas celej prevádzky.
2. UMÝVACIA ČASŤ (barback) – neoddeliteľná súčasť baru. Často je aj personálne obsadená aj pri prevádzkach s menšou kapacitou. Základom tejto časti je umývačka, nerezový stôl s drezom a dostatkom odkladacieho priestoru.
3. ZÁBARIE (bardisplay) – je spravidla rozdelená horizontálne na dve časti. V spodnej časti sa umiestňujú technológie chladenia a skladovania. Ideálnym riešením je chladiaci stôl so zásuvkami na fľaše, podstolové chladničky, police na tovar alebo sklo. Treba sa vyvarovať riešeniam so skrinkami a dvierkami (bar nie je kuchynská linka). V hornej časti zábaria sa umiestňuje servis, sklo a tovar. Horná časť zábaria už zasahuje do zorného poľa zákazníka a treba ho riešiť v súčinnosti s dizajnom celej prevádzky.
Ako vybrať konštrukciu baru? Pod konštrukciou baru rozumieme materiálová riešenie stavby baru. Všeobecne platí, že do tela baru sa musí dať osadiť elektro a vodoinštalačné rozvody. Telo baru môže byť riešené murivom, SDK alebo samonosnou ocelovou konštrukciou. Najmenej vhodný materiál drevo resp. drevotrieskové materiály nakoľko nezvládajú nápor vody a vlhkosti. Každá z použitých technológii ma svoje výhody aj nevýhody. Ak barová kapotaž bude so stavebných materiálov (obklad, sklo, kameň a pod.) je ideálny murovaný, alebo SDK. Pri kapotáži z mäkkých materiálov (drevo, plast a pod.) je lepšia konštrukcia, ktorá je výhodná aj suchou montážou a možnosťou demontáže prípadne premiestnenia.
Ako vybrať materiál baru? Neexistuje dokonalý materiál na použitie v bare. V prípade pracovnej plochy, ktorá je v kontakte s nápojmi, je ideálnym materiálom potravinárska nerez (work place). Barová doska (bar top) a kapotáž (bar surface) podlieha celkovému dizajnu prevádzky. Zo skúseností vieme, že je možné použiť drevo (masív), kedy je potrebné myslieť na vlhkosť. Kameň je naopak odolný voči vlhkosti, pričom má chladivý efekt. Je potrebné nájsť kompromis medzi účelnosťou a dizajnom. Držíme palce pri správnom výbere.
Ako nastaviť správny rozmer baru? Rozmer baru je možne prispôsobiť požiadavkám prevádzky. Samozrejme sú technológie, ktoré nie je možné rozmerovo upravovať. Napríklad chladenie, umývačka a podobne. Hĺbka baru je daná technológiou a priestorom. Minimálne rozmery sú:
1. Zábarie 650-720mm (závislé od typu chladenia)
2. Ulička 800-1100mm (závislé od počtu personálu za barom)
3. Technológia baru 600-650mm (nerezové komponenty)
4. Telo baru 100-200mm (závislé od použitej konštrukcie)
5. Celková hĺbka baru je v intervale 2150-2670mm
6. Treba brať do úvahy aj presah barovej dosky (work top) 150-200mm.
7. V prípade sedenia na bare aj priestor pre sedenie so stoličkou 400-550mm.
8. Samotnú dĺžku baru je možné odvodiť od množstva potrebnej technológie.