OCEĽOVÉ KONŠTRUKCIE: Oceľové konštrukcie sú vhodným riešením pre stavbu barov aj do jestvujúcich prevádzok. Výhodou je rýchla stavba (väčšinou jednodňová), možnosť demontáže, flexibilita pri montáži a odolnosť. Výhodou je ľahká inštalácia inžinierskych sietí a prístup k nim. Nevýhodou je vysoká cena, nevhodné na použitie keramických obkladov a stavebných stierok.
SAMONOSNÉ DREVENÉ KONŠTRUKCIE: Drevené konštrukcie sú vhodné pre prevádzky s nižším zaťažením. Výhodou je rýchla stavba a možnosť modulácie v rozmedzí nábytkárskej výroby. Sú vhodným riešením pri lobby baroch, servisných baroch, kaviarňových baroch a iných. Nevýhodou je nižšia odolnosť, pričom veľkým problémom býva vlhkosť a zabudované technológie pracujúce s vodou.
DREVO: Drevené súčasti sa používajú v baroch väčšinou na tvorbu barových dosiek , korpusov a políc. Drevo horšie znáša vlhkosť a väčšie zaťaženie. Požívame ho na časti ktoré sú spojené s dizajnom a vytvárajú samotný vzhľad baru. Barová doska, barová kapotáž a bar display sú v priamom zornom poli hosťa a preto treba zvážiť použitie materiálov a farebnosti s interiérom prevádzky.
Pravidlom dimenzovania barových dosiek je natypovanie šírky. Obecne sa držíme pravidla, že ak je barová doska vyžívaná aj na stolovanie, šírka barovej dosky je v rozmedzí 500 – 600 mm (viac ako 20% prevádzky) a rozmedzie 350 – 450 mm navrhujeme pre bežnú barovú prevádzku. Rovnako dôležitým rozmerom je aj výška barovej dosky. Mala by sa pohybovať v rozpätí 1050 až 1150 mm. Treba brať do úvahy výšku barových stoličiek, kde existujú minimálne 3 výšky a výšku barovej uličky pre barmana. Popri všetkom netreba zabúdať na podsvietenie barovej dosky zo strany barmana, alebo efektné podsvietenie barovej kapotáže.
Barové dosky je možné vyrobiť z rôznych druhov veľkoformátových dosiek – DTD, dýha, moridlo, lak, či kombináciaóu rôznych materiálov ako je sklo, plasty, koža, textílie, ready-made materiály… Pri jej návrhu zohľadňujeme komfort, pohodlie, dizajn a výdajnú časť samotnej barovej dosky.
Pri navrhovaní kapotáže baru hlavnú úlohu zohráva dizajn interiéru. Voľba použitého materiálu musí podtrhovať imidž a atmosféru podniku. Neexistuje univerzálne pravidlo pre voľbu materiálu a tvaru. Samozrejme nemalú úlohu hrá aj finančné hľadisko. Všeobecne sa riadime, že pomer ceny a výkonu sú v rovnováhe. Niekedy sa dá vytvoriť aj s nižším rozpočtom očakávaný efekt.
Často sa v spodnej časti barovej kapotáže rieši schodík, alebo bras rail na nohy. Určite treba brať do úvahy typ barových stoličiek. Niektoré dizajny stoličiek už myslia na odkladanie nôh. V takých prípadoch je tento detail zbytočný.
Barovým zápultím nazývame tú časť baru, ktorá sa využíva na skladovanie skla a tovaru. Spojenie funkčnosti a dizajnu v zápultí zaručuje pohodlnú prácu a prehľadnosť. Zápultie sa skladá z dvoch vodorovne rozdelených priestorov, ktoré sú závislé od typu a priestorových možností.
1. ZÁBARIE – nachádza sa v spodnej časti zápultia, pričom sa osadzujú chladiarenské technológie. Málokedy sa nachádza v priamom zornom poli hosťa a pri jeho tvorbe prevažuje predovšetkým funkčnosť.
2. BAR DISPLAY – nachádza sa v hornej časti zápultia a je v priamom zornom poli hosťa. Vzhľadom k tomu podlieha dizajnu samotnej prevádzky. Mal by obsahovať priestor na sklo, ktorým sa rozumejú poháre, či fľaše a ostatné potrebné veci.
Rovnako ako pri barovej kapotáži neexistuje univerzálne pravidlo na použitie typu materiálu a tvaru. Nestanovujú sa hranice, no určitá miera funkčnosti je na mieste.
Komody pod kávovar sú samostatná časť barového vybavenia. Burida s.r.o. navrhuje a realizuje komody pod kávovar v súlade s celým dispozičným riešením prevádzky a koncepcie obsluhy. Iné je riešenie servisu okolo kávy v kaviarňach a v reštauráciách. V zásade však platí, že kávovar a servis okolo kávy vyžaduje priestor a rozumné zoradenie. Dôležitá je predovšetkým technická podpora kávovaru ako sú: pripojenie na vodu a odpad, elektrická prípojka s odpínačom, čistenie a odpad. Treba myslieť aj na mlynček a dávkovač kávy t.j. rozmerovo, pričom komoda musí mať dostatočné parametre. Rovnako ako ostatné pohľadové časti komody musia korešpondovať s dizajnom a dôrazom na funkčnosť. Komoda na kávu nemusí byť bezprostrednou súčasťou baru.
Ďalšou dôležitou časťou baru sú komody a policové regále pre potrebné veci ako tovar, PC, kasa, monitor a mnohé iné maličkosti. Tieto časti sa dimenzujú v spojitosti s koncepciou.